Sekaná pečeně z telecího a vepřového masa
Suroviny
- 250 g Vepřové maso libové
 - 750 g Telecí plec
 - 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Nové koření celé
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Žemle tuková
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.25 l Smetana 12% (konzumní)
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Kapary sterilované
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 448 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 395 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 284.4 mg
 - Draslík 466.1 mg
 - Vláknina 994.5 mg
 - Vitamín A 994.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.5 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1105.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Telecí i vepřové maso očistíme, omyjeme, a rozkrájíme na menší kousky. Umeleme ho s namočenými a vymačkanými žemlemi.
 - 
                                2
Na části másla necháme dusit rozkrájenou cibuli a petrželovou nať, přidáme česnek utřený se solí, špetku nastrouhané citrónové kůry, vše přidáme k masu a řádně zamícháme.
 - 
                                3
Vejce na másle umícháme a taktéž přidáme k umletému masu. Dle potřeby přisolíme, řádně maso vypracujeme a vytvoříme 2 středně dlouhé šišky.
 - 
                                4
Šišky vložíme na dobře máslem vymaštěný pekáč a za mírného podlévání vodou a polévání šťávou pečeme zhruba 1 hodinu.
 - 
                                5
Zatím z mouky a másla uděláme světlou jíšku, zalijeme ji trochou vývaru a smetanou, řádně rozmícháme, přilijeme šťávu z pečeně, přidáme nové koření, nasekané kapary, špetku citrónové kůry a necháme přejít varem. Poté ji přecedíme.
 - 
                                6
Jako přílohu podáváme noky, knedlíky a těstoviny.