Telecí kořínek se smetanou
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 ks Nové koření celé
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kořen
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 0.25 l Mléko kefírové
 - 1 kg Telecí plíce
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 494 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 532 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 671.1 mg
 - Draslík 1669.5 mg
 - Vláknina 35380.2 mg
 - Vitamín A 35380.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 179.8 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kořínek dobře vypereme, odstraníme jícen a chřtán a uvaříme do měkka v osolené vodě spolu se zeleninou, půlkou cibule a kořením.
 - 
                                2
Uvařené maso nakrájíme na tenké nudličky.
 - 
                                3
Druhou půlku cibule jemně rozkrájíme, zpěníme na másle, zasypeme moukou a osmahneme na světlou jíšku, kterou zalijeme vychladlým zcezeným vývarem z kořínku. Řádně rozmícháme a přidáme nakrájené maso. Pozvolna vaříme 10 - 15 minut. Poté přilijeme smetanu s rozkvedlaným žloutkem, zamícháme a přivedeme jen k bodu varu, aby se nám žloutek nesrazil.
 - 
                                4
Dle chuti zakapeme citrónovou šťávou.