Telecí játra se žampiony a karamelovou cibulí
Suroviny
- 550 g Játra telecí
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 100 ml Víno červené
 - 100 ml Balsamico ocet
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Žampiony čerstvé
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 722 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 498 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 656.3 mg
 - Draslík 1774.1 mg
 - Vláknina 8300.3 mg
 - Vitamín A 8300.3 mg
 - Vitamín B6 2.2 mg
 - Vitamín B12 0.1 mg
 - Vitamín C 10.9 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 55 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytá telecí játra osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 8mm. Očištěnou cibuli pokrájíme na kolečka, mladé žampióny na plátky.
 - 
                                2
V pánvi si rozehřejeme olej s máslem, na něm osmažíme cibuli téměř dozlatova. Přimícháme k ní lžičku cukru a necháme ho s cibulí zkaramelizovat. Cibuli z pánve dáme stranou do misky, na omastek nelijeme červené víno, balsamico a za občasného promíchání pomalu vaříme 8-10 minut. Pak do vína vrátíme osmaženou cibuli, promícháme a necháme ji prohřát. Pánev s omáčkou a cibulí odstavíme a uchováme v teple.
 - 
                                3
V druhé pánvi rozpálíme olej s máslem. Osušená játra posypeme čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem, obalíme je v hladké mouce a vložíme je na rozehřáté máslo. Zároveň přidáme pokrájené žampióny a společně restujeme játra se žampióny po 2 minutách z každé strany dozlatova. Orestovaná játra dochutíme solí. Poklademe je na talíře i se žampióny, přelijeme je omáčkou z červeného vína s cibulkou a hned servírujeme.