Varšavské dršťky
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mrkev kořen
 - 10 g Sůl
 - 4 g Pepř černý mletý
 - 5 g Majoránka
 - 20 g Strouhanka
 - 2 g Muškátový oříšek
 - 3 g Zázvor celý
 - 100 g Petržel kořen
 - 200 g Kosti hovězí morkové
 - 50 g Petržel kudrnka
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 4 l Voda pitná
 - 1 kg Dršťky syrové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3662 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 545 g
 - Sodík 5312 mg
 - Bílkoviny 135 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 1340 mg
 - Draslík 1927.7 mg
 - Vláknina 27182 mg
 - Vitamín A 27182 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 205.4 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 131.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Morkové kosti dáme vařit asi na 30 minut. Mezitím několikrát propereme dršťky ve studené vodě, spaříme je vroucí vodou a zcedíme. Nakrájíme na malé kousky, vhodíme do hrnce a zalijeme vývarem z kostí, na velmi mírném ohni necháme pozvolna vařit 4 hodiny.
 - 
                                2
Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky a 30 minut povaříme v rendlíku s vodou a lžící másla.
 - 
                                3
Usmažíme světlou jíšku z mouky a másla, vmícháme uvařený morek z kostí. Zředíme vývarem z drštěk a na mírném ohni povaříme 5 minut.
 - 
                                4
Do drštěk přidáme vařenou zeleninu, okořeníme a osolíme. Vmícháme jíšku a krátce povaříme.
 - 
                                5
Na másle si osmažíme strouhanku dozlatova a zvlášť rozpustíme 2 lžíce másla. Podáváme vždy porci drštěk politou máslem, posypanou strouhankou a nasekanou petrželkou.