Hovězí jazyk se sardelovou omáčkou
Suroviny
- 120 g Okurky nakládané
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Hovězí jazyk
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 ks Nové koření celé
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Šalotka
 - 2 ks Sardelové řezy
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Kapary
 - 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 299 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 1523 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 52.9 mg
 - Draslík 693.2 mg
 - Vláknina 2480 mg
 - Vitamín A 2480 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.2 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře omytý jazyk dáme do 1 litru vody, osolíme a vaříme doměkka přibližně 60 minut. Do vody dáme bobkový list, nové koření, celý pepř a jednu očištěnou cibuli a snítku (1 lžíci) omytého libečku.
 - 
                                2
Uvařený jazyk promyjeme pod studenou vodou a hned sloupneme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                3
Očištěné šalotky drobně pokrájíme. Sardelky vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Omytou petrželku kudrnku drobně posekáme.
 - 
                                4
V hrnci si rozpálíme máslo a šalotku osmažíme dozlatova. Přidáme k ní sardelky, kapary, 2.5 dl scezeného vývaru z jazyka, 2 lžíce octa a pod pokličkou dusíme přibližně 7 minut. Pak omáčku osolíme podle chuti (0.5 lžičky), přidáme pepř, dáme do ní nakrájené plátky jazyka a dusíme pod pokličkou 10 minut. Plátky masa potom vyjmeme, omáčku propasírujeme a zamícháme do ní petrželku a na kostičky pokrájenou sladkokyselou okurku.
 - 
                                5
Jazyk dáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.