Koláč s hovězím masem a ledvinkami
Suroviny
- 180 g Cibule
 - 250 g Hovězí ledviny
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 5 g Sůl
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 750 g Hovězí maso zadní
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 250 g Mouka pšeničná hladká
 - 300 ml Hovězí vývar základní
 - 5 ml Worcester (worcesterská omáčka)
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 688 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 1131 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 371.6 mg
 - Draslík 412.2 mg
 - Vláknina 2542 mg
 - Vitamín A 2542 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.8 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli a za občasného míchání ji několik minut smažíme. Přidáme kostky hovězího masa, ledvinky a smažíme. Přilijeme vývar, worcesterskou omáčku, osolíme, opepříme, průběžně promícháváme a podusíme.
 - 
                                2
Přidáme nakrájené žampiony a podusíme ještě asi 15 minut. Maso s ledvinkami musí být v husté omáčce. Pokrm dokořeníme a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Těsto: k mouce přidáme sůl, máslo a prsty je v mouce rozdrobíme, až směs připomíná jemnou strouhanku. Přilijeme vodu a vařečkou smícháme těsto, které drží pohromadě.
 - 
                                4
Na pomoučněném vále těsto rozválíme na tvar o 2,5 cm větší, než je mísa, ve které budeme koláč péci. Mísu na těsto postavíme dnem vzhůru a těsto okrojíme. Okraj mísy navlhčíme vodou a přimáčkneme na něj proužek těsta vytvořený z odkrojků.
 - 
                                5
Zapékací mísu naplníme masovou směsí.
 - 
                                6
Obložený okraj mírně navlhčíme a koláč uzavřeme připraveným těstem. Okraje přitlačíme a vidličkou do nich uděláme vroubky. Uděláme do těsta otvor, aby mohla unikat pára. Na koláč přitiskneme ozdoby z těsta, zespodu potřené rozšlehaným vejcem.
 - 
                                7
Celý povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a koláč pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě při 200 °C. Těsto má být křupavé a dozlatova upečené. Servírujeme.