Bratislavské hovězí plátky
Suroviny
- 30 g Celer bulvový
 - 200 g Cibule
 - 30 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 g Mrkev kořen
 - 50 g Okurky nakládané
 - 30 g Sůl
 - 150 g Tuk
 - 750 g Hovězí maso zadní
 - 50 g Protlak rajčatový
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 500 ml Vývar zeleninový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 343 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 1528 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 67.7 mg
 - Draslík 108.4 mg
 - Vláknina 2678.6 mg
 - Vitamín A 2678.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.9 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí maso (nebo hovězí roštěnec) opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na plátky. Mírně je naklepeme, na okraji nařízneme a osolíme. Zprudka je opečeme po obou stranách na třetině tuku.
 - 
                                2
Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a zpěníme ji na 2/3 tuku. Zalijeme vlažnou vodou, přidáme opečené maso a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme horkou vodou.
 - 
                                3
Měkké plátky vyjmeme do čistého kastrolu. Šťávu částečně vydusíme, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vývarem ze zeleniny a mlékem a rozšleháme. Přidáme rajčatový protlak a za občasného promíchání provaříme.
 - 
                                4
Před koncem varu přilijeme smetanu a přes hustý cedník omáčku procedíme na plátky masa.
 - 
                                5
Oloupanou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky, uvaříme v osolené vodě doměkka a spolu s okurkami nakrájenými na nudličky a s hráškem přidáme do omáčky.
 - 
                                6
Nakonec dochutíme solí a vše krátce povaříme.