Hovězí na smetaně se žampióny
Suroviny
- 100 g Žampiony čerstvé
 - 600 g Hovězí maso zadní
 - 1 ks Cibule
 - 1 hrst Petržel - nať
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 1 dl Víno bílé
 - 1 dl Hovězí vývar základní
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 314 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 205 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 97 mg
 - Draslík 162.9 mg
 - Vláknina 1515.8 mg
 - Vitamín A 1515.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.3 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Žampiony opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Petrželovou nať opláchneme a jemně nasekáme.
 - 
                                2
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 2 cm. Lehce je naklepeme, opepříme, osolíme a poprášíme moukou.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme plátky masa, které prudce opečeme ze všech stran. Maso pustí šťávu a v ní ho krátce přikryté pokličkou podusíme.
 - 
                                4
Do pánve přilijeme trochu vína a vývaru, přikryté dál dusíme, podle potřeby podléváme vínem a vývarem. Přibližně po 10 minutách dušení přidáme rajčatový protlak a plátky žampionů. Když je maso měkké, přilijeme do pánve smetanu a odkryté vše krátce povaříme. Na závěr přisypeme nasekanou nať petrželky.