Voňavé hovězí se smetanovou kaší
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 60 g Celer bulvový
 - 100 g Mrkev kořen
 - 50 g Slanina vepřová
 - 60 g Petržel kořen
 - 350 g Hovězí kýta
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2.5 dl Víno červené
 - 6 dl Voda pitná
 - 3 dl Bujón hovězí
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.02 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 0.47 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1625 kcal
 - Sacharidy 84 g
 - Tuky 214 g
 - Sodík 37752 mg
 - Bílkoviny 78 g
 - Uhlovodany 73 g
 - Cholesterol 286.2 mg
 - Draslík 2892.2 mg
 - Vláknina 24008.2 mg
 - Vitamín A 24008.2 mg
 - Vitamín B6 2.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 91.5 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 41.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí špalíček masa z kýty zbavíme blan, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očistíme, omyjeme a na menší kousky pokrájíme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli. Omyjeme bylinky - petrželovou a celerovou nať, tymián, rozmarýn, bobkové listy a snítky svážeme nití.
 - 
                                2
V pekáči si rozpálíme extra olivový olej s máslem a zeleninu orestujeme dozlatova. Restujeme ji přibližně 3-4 minuty, poté přidáme maso a společně restujeme další 4 minuty. Maso osolíme, opepříme a přilijeme červené víno, hovězí bujón, rajský protlak, přiložíme svazek bylinek, 2 bobkové listy a vše promícháme. Pekáč zakryjeme a dáme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180°C. Maso pečeme 100 minut. Během pečení ho občas promícháme, podle chuti případně dosolíme a před dopečením dalších 20 minut zvýšíme teplotu na 200-220°C. Šťáva s masem začne houstnout, mělo by jí být ke konci pečení minimum.
 - 
                                3
Zhruba 30 minut před dopečením masa oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 6 dl vody, 1 lžičkou soli a vaříme je doměkka 20 minut. Poté je scedíme a rozmačkáme. Když se ještě brambory vaří, pokrájíme uzenou slaninu na kostičky a v pánvi vysmažíme dokřupava. Omytou pažitku drobně pokrájíme a odložíme do misky. V rendlíku si přivedeme k varu smetanu a pomalu ji vaříme, až z ní zůstane polovina objemu. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálila.
 - 
                                4
Ve druhém rendlíku si rozpustíme máslo, které zamícháme do horkých rozmačkaných brambor. Dochutíme je solí, přilijeme smetanu a kaši vyšleháme. Rozdělíme ji na talíře, do středu smetanové kaše položíme maso, na maso dáme křupavou slaninu a vše pokapeme šťávou z masa. Porce posypeme pažitkou a servírujeme.