Jehněčí polévka s pleckem a nudlemi
Suroviny
- 600 g Jehněčí plec
 - 300 g Cibule červená
 - 100 g Nudle široké
 - 750 g Jehněčí krkovice
 - 200 g Kosti hovězí morkové
 - 60 g Petržel - nať
 - 200 g Pórek
 - 60 g Celer - nať
 - 200 g Květák
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.5 l Voda pitná
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 dl Víno bílé
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1489 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 103 g
 - Sodík 903 mg
 - Bílkoviny 72 g
 - Uhlovodany 53 g
 - Cholesterol 259.1 mg
 - Draslík 1560.5 mg
 - Vláknina 13520.8 mg
 - Vitamín A 13520.8 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 67.2 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jehněčí plecko omyjeme, osušíme, nakrájíme na malé kostky. Oloupanou červenou cibuli rozkrojíme napůl a pokrájíme na tenké proužky.
 - 
                                2
V menším hrnci si dáme uvařit 1/2 litru vody se lžičkou soli. Široké nudle dáme do vařící vody a pomalu je vaříme 5-7 minut. Pak je scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou, necháme odkapat.
 - 
                                3
Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                4
V hrnci na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, pak na ni přidáme pokrájené maso, které osolíme, opepříme, promícháme s 2 lžícemi rajského protlaku a pod pokličkou dusíme přibližně 10 minut. Potom přilijeme 1 litr čistého jehněčího vývaru a povaříme dalších 20 minut. Před koncem vaření přidáme do vývaru nudle a ještě je 1-2 minuty povaříme, přidáme pokrájenou petrželku a podáváme.
 - 
                                5
Jehněčí masový vývar [28495]:
 - 
                                6
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce, zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
 - 
                                7
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
 - 
                                8
V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
 - 
                                9
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
 - 
                                10
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.