Skopová plec s majoránkovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 50 g Celer bulvový
 - 50 g Mrkev kořen
 - 50 g Petržel kořen
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 1 kg Skopová plec
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Majoránka
 - 2 polévková lžíce Saturejka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 828 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 95 g
 - Sodík 344 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 758 mg
 - Vláknina 15559.2 mg
 - Vitamín A 15559.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Skopovou plec odblaníme, odřežeme viditelný tuk, žilky a omyjeme maso odvarem ze saturejky.
 - 
                                2
Oloupeme brambory, mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek. Zeleninu omyjeme. Všechnu zeleninu, kromě brambor, dáme s masem do hrnce. Přidáme sůl, celý pepř, bobkový list a majoránku. Přilijeme 1 litr vody a pod pokličkou vaříme minimálně 50 minut.
 - 
                                3
V pánvi na rozpáleném másle přimícháme hladkou mouku a usmažíme si zlatou jíšku.
 - 
                                4
Uvařené maso vyjmeme a pokrájíme na plátky. Vývar přecedíme a vrátíme zpět do hrnce a dáme znovu vařit. Do vývaru vložíme pokrájené brambory a uvaříme je doměkka. Uvařené brambory scedíme a vývar zachytíme a dáme znovu vařit. Pak do vývaru přimícháme jíšku, povaříme 2–5 minut, vložíme pokrájené maso, necháme přejít varem.
 - 
                                5
Maso podáváme s brambory přelité omáčkou.