Pórková polévka se slaninou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 726 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 1376 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 63 g
 - Cholesterol 101.8 mg
 - Draslík 1059.3 mg
 - Vláknina 16744.8 mg
 - Vitamín A 16744.8 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 52.8 mg
 - Vitamín E 4.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Peředem si připravíme jeden litr zeleninového vývaru. Ten můžeme uvařit klasicky z kořenové zeleniny, nebo použijeme polotovar.
 - 
                                2
Polévku budeme vařit ve větším polévkovém hrnci.
 - 
                                3
Nejprve si na prudkém ohni rozpustíme máslo, na něm pak opékáme malé kostičky slaniny.
 - 
                                4
Mladý pórek nakrájíme na kolečka, důkladně omyjeme a restujeme spolu se slaninou. Nakonec přidáme kostičky brambor a prolisovaný česnek.
 - 
                                5
Vše opékáme přibližně pět minut. Nezapomeneme míchat, aby se zelenina nepřichytávala.
 - 
                                6
Po pěti minutách zalijeme hotovým zeleninovým vývarem, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme přibližně 20 minut.
 - 
                                7
Z polévky oddělíme zhruba polovinu brambor, slaniny a pórku. Zbytek polévky rozmixujeme.
 - 
                                8
Pro zjemnění do hotové polévky vmícháme 33% smetanu.
 - 
                                9
Polévku už jen dochutíme solí, pepřem a podáváme.
 - 
                                10
Do jednotlivých porcí rozdělíme nerozmixované brambory, slaninu a pórek.
 - 
                                11
Máme-li dostatek času, můžeme si na ozdobu připravit smaženou cibulku.
 - 
                                12
Na slabé kroužky nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji,
 - 
                                13
nejlépe ve fritovacím hrnci. Poté odsajeme ubrouskem přebytečný olej a úplně nakonec křupavou cibulku osolíme. Tou pak ozdobíme každou porci polévky.