Plecovník
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1236 kcal
 - Sacharidy 134 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 936 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 379 mg
 - Vláknina 13408.1 mg
 - Vitamín A 13408.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.5 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plech vyložíme pečicím papírem.
 - 
                                2
V misce utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme lžíci vlažné vody a lžíci mouky. Necháme vzejít.
 - 
                                3
Do mísy prosejeme mouku, v níž jsme promíchali sůl a koření. Přidáme ustrouhané vařené brambory, vzešlé droždí a teplé vody tolik, aby vzniklo hladké, nelepivé těsto. Pod utěrkou je necháme na teple kynout.
 - 
                                4
Z vykynutého těsta tvarujeme ovál, položíme na něj uzenou plec, ovál uzavřeme a spojenou stranou položíme na vyložený plech. Pod utěrkou chléb necháme zhruba 2 hodiny kynout.
 - 
                                5
Poté potřeme osolenou vodou, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po 20 minutách teplotu trouby snížíme na 180 °C a dopečeme. Celkově pečeme 50 – 70 minut, v závislosti na velikosti chleba.
 - 
                                6
Upečený chleba opět potřeme slanou vodou. Chléb dáme vychladnout na mřížku.