Vepřové ovarové koleno s vejmrdou
Suroviny
- 500 g Chléb konzumní
 - 250 g Křen
 - 200 g Jablka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 kávová lžička Ocet vinný
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Česnek
 - 5 ks Nové koření celé
 - 2 ks Bobkový list
 - 2 l Voda pitná
 - 0.5 dl Masový vývar
 - 1.5 kg Vepřové koleno
 - 4 polévková lžíce Hořčice kremžská
 - 1 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1564 kcal
 - Sacharidy 88 g
 - Tuky 100 g
 - Sodík 728 mg
 - Bílkoviny 79 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 501.2 mg
 - Vláknina 9321 mg
 - Vitamín A 9321 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 95.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře očištěné a omyté vepřové koleno dáme do hrnce s 2 litry vody. Přidáme očištěnou cibule, česnek, celý černý pepř, nové koření, bobkový list a sůl. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme minimálně 100 minut.
 - 
                                2
Připravíme "vejmrdu" - křen s jablky. Očistíme, omyjeme a oloupeme křen a jemně nastrouháme, dáme do misky a zakryjeme. Omytá jablka oloupeme, rozkrojíme, odstraníme jadřince a jemně nastrouháme. Přidáme je ke křenu, ochutíme cukrem, vývarem z uvařeného kolena, troškou (1-2 lžičky) vinného octa a promícháme.
 - 
                                3
Ovarové koleno vyjmeme z vývaru, rozporcujeme a podáváme s "vejmrdou", křenovou hořčicí a chlebem.