Hamburská vepřová kýta
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 20 g Cukr krupice
 - 50 g Hořčice
 - 50 g Slanina vepřová
 - 150 g Okurky nakládané
 - 750 g Vepřová kýta
 - 30 g Sůl
 - 150 g Zelenina kořenová
 - 150 g Tuk
 - 3 g Divoké koření celé
 - 50 g Citrony
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Šunka dušená
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 50 ml Ocet kvasný lihový
 - 900 ml Voda pitná
 - 500 ml Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 1454 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 86.9 mg
 - Draslík 287.2 mg
 - Vláknina 2570 mg
 - Vitamín A 2570 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.1 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou kýtu opláchneme a protkneme polovinou dávky šunky a sterilované okurky.
 - 
                                2
Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky. Spolu se slaninou nakrájenou na kostičky podusíme na 1/3 tuku.
 - 
                                3
Do základu přidáme osolené maso, přidáme divoké koření, omytý a nakrájený citron, maso zastříkneme octem, zalijeme vodou a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme teplou vodou.
 - 
                                4
Měkké maso vyjmeme. Šťávu zahustíme zásmažkou z druhé třetiny tuku a prosáté mouky, rozředíme vodou, přidáme hořčici, cukr a za občasného promíchání vaříme. Během vaření do omáčky přilijeme mléko a zjemníme ji smetanou.
 - 
                                5
Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník a ještě krátce povaříme. Zbylou šunku a okurky nakrájíme na nudličky a podusíme na zbylém tuku.
 - 
                                6
Při podávání dáváme na povrch masa podušenou šunku a okurku.