Pečená kýta s kapary
Suroviny
- 750 g Vepřová kýta
 - 150 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 0.7 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Hořčice v prášku
 - 2 polévková lžíce Džem pomerančový
 - 1 polévková lžíce Kapary
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 206 g
 - Sodík 175 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 135.2 mg
 - Draslík 1055.4 mg
 - Vláknina 9331 mg
 - Vitamín A 9331 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35.2 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 242.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou kýtu bez kosti vcelku zalijeme vodou, po dovedení k varu plamen stáhneme a na mírném ohni vaříme 10 minut. Uvařenou a okapanou kýtu zalijeme čerstvou vodou, do níž přidáme rozpůlenou cibuli, plátky mrkve a svazek bylinek (tymián, snítky petrželky a jeden bobkový list), na mírném plameni povaříme ještě hodinu. Poté vše necháme ve vývaru 30 minut chladnout.
 - 
                                2
Troubu rozehřejeme na 190°C. Kýtu z vývaru přemístíme do pekáče s 5 lžícemi vývaru, zbylý vývar odložíme. Dijonskou hořčici smícháme s pomerančovým džemem, kýtu touto směsí potřeme. Během třicetiminutového pečení kýtu dvakrát podlijeme vývarem, hotovou necháme 15 minut odstát.
 - 
                                3
Na kaparovou omáčku rozpustíme 3 lžíce másla, na něm následně po dobu pěti minut smažíme 2 nakrájené šalotky, přidáme 3 lžíce hladké mouky a pražíme ještě 2 minuty za stálého míchání; následně přilijeme 260 ml vývaru, na mírném ohni vaříme 2 minuty. Přidáme 150 ml plnotučného mléka, vaříme 20 minut, občas zamícháme, poté přidáme lžíci opláchnutých, osušených a nasekaných kaparů, 2 lžíce čerstvé nasekané pažitky, 2 lžíce plnotučné smetany, 1 lžíci hořčicového prášku, promícháme. Podle chuti dosolíme, opepříme, prohřejeme a podáváme s masem.