Vepřové řízky s pórkem a žampiony
Suroviny
- 200 g Žampiony čerstvé
 - 500 g Vepřová kýta
 - 300 g Vepřové maso mleté
 - 1 kávová lžička Vegeta
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Kari koření
 - 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 210 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 211.6 mg
 - Draslík 973.1 mg
 - Vláknina 4304 mg
 - Vitamín A 4304 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.7 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pórek opláchneme, nakrájíme na kolečka, žampiony omyjeme, necháme okapat a pokrájíme na malé kousky. V misce rozmícháme s vodou škrob, zjemníme přimícháním smetany. Mleté vepřové maso v míse okořeníme muškátovým oříškem, osolíme, smícháme s vajíčkem.
 - 
                                2
Vepřovou kýtu nakrájíme na 4 řízky, které naklepeme, opepříme a osolíme. Na plátky řízků položíme připravené ochucené mleté maso, zabalíme, ve spoji propíchneme párátky nebo grilovacími jehlami.
 - 
                                3
V pánvi rozpálíme olej, na něm závitky ze všech stran prudce opečeme do zlatova. Poté zmírníme oheň, pánev přikryjeme poklicí, pomalu dusíme do měkka.
 - 
                                4
Ve druhé pánvi na rozehřátém oleji podusíme nakrájený pórek se žampiony, směs podle chuti osolíme a opepříme. Po 5 minutách přidáme Vegetu, přilijeme rozmíchanou smetanu se škrobem, dochutíme kari kořením a za stálého míchání necháme přejít varem. Nakonec přidáme vypečenou šťávu z masových závitků, vše důkladně promícháme.
 - 
                                5
Upečené závitky podáváme se smaženými bramborovými hranolky, přelité omáčkou.