Dušená telecí sekaná s klobásou a sýrem
Suroviny
- 400 g Telecí kýta
 - 150 g Klobása vepřová
 - 100 g Sýr Gran Moravia
 - 300 g Telecí líčka
 - 150 g Klobása Salsiccia
 - 800 ml Hovězí bujón
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Česnek
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 - 2 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 0.5 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 2 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1.5 polévková lžíce Petržel hladkolistá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 619 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 594 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 51 g
 - Cholesterol 187 mg
 - Draslík 400 mg
 - Vláknina 2820.4 mg
 - Vitamín A 2820.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.8 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme si čerstvé snítky bylinek. Lístky otrháme a drobně nasekáme: petrželovou nať, rozmarýn, šalvěj a tymián. Z telecí kýty si nakrájíme asi 3-4 kusy velmi tenkých, velkých plátků (do 4mm).
 - 
                                2
Telecí líčka a vepřovou kořeněnou klobásu pomeleme do mísy. Přidáme strouhanku, nastrouhaný sýr, česnek, petrželku s troškou ostatních bylinek, vejce, sůl, pepř a směs důkladně promícháme a vytvoříme šišku.
 - 
                                3
Na vál poklademe velmi tenké plátky telecí kýty, mírně je osolíme a opepříme a posypeme bylinkami. Na ně položíme šišku sekané a celou do nich pečlivě zabalíme a převážeme provázkem. Pak sekanou obalíme v hladké mouce.
 - 
                                4
V pekáči na plotně rozpálíme olivový olej, na něm sekanou orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme horký hovězí bujón a pod poklicí, při mírné teplotě, maso dusíme jednu hodinu. Troubu si před koncem dušení zapneme na 200°C. Dušené maso vložíme do středu trouby a pečeme ho přibližně 15-20 minut, během pečení maso poléváme výpekem.
 - 
                                5
Lžíci másla smícháme s hladkou moukou, přidáme ho k sekané do výpeku, jakmile se rozpustí, promícháme s výpekem a krátce povaříme. Takto nám máslo vytvoří hustou štávu.
 - 
                                6
Hotovou sekanou na míse opatrně zbavíme provázku, pak ji nakrájíme na plátky. Hustou šťávu nalijeme do omáčníku a podáváme ji k nakrájeným plátkům sekané.