Zelné závitky na kysaném zelí
Suroviny
- 100 g Rýže dušená
 - 400 g Vepřové maso mleté
 - 300 g Zelí kysané
 - 120 g Protlak rajčatový
 - 180 ml Vývar drůbeží
 - 300 ml Zakysaná smetana
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 1 kg Zelí hlávkové bílé
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 0.09 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 694 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 597 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 172.3 mg
 - Draslík 904.3 mg
 - Vláknina 18696 mg
 - Vitamín A 18696 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 110.9 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy a zelí vložíme do vroucí vody. Vaříme tak dlouho, až se listy dají oddělovat. Ze zelí vyřízneme košťál a sloupneme z hlávky 12 neporušených listů. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, kysané zelí slijeme, překrájíme a v míse promícháme s cukrem a olejem, ve vodě 10 minut vaříme drůbeží bujón. V misce rozšleháme v prochladlém drůbežím vývaru rajčatový protlak se solí a cukrem.
 - 
                                2
Na sádle osmažíme cibuli s česnekem a odložíme.
 - 
                                3
Mleté maso smícháme s dušenou rýží, rozšlehaným vejcem, solí, mletou paprikou, pepřem a majoránkou, vmícháme usmaženou cibuli s česnekem. Směs pečlivě promícháme, utvoříme válečky, které klademe na zelné listy. Maso do zelných listů opatrně zabalíme.
 - 
                                4
Pekáč vyložíme kysaným zelím, poklademe zelnými závitky, přelijeme směsí s rajským protlakem, pekáč přiklopíme a v předehřáté troubě pečeme zhruba 90 minut. Během pečení dbáme, aby se zelí nepřipálilo. Je-li třeba, přilijeme horkou vodu.
 - 
                                5
Závitky podáváme i se zelím na servírovací míse, zdobíme kopečky kysané smetany.