Dánská sekaná vařená v páře
Suroviny
- 250 g Hovězí maso mleté
 - 250 g Vepřové maso mleté
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1.5 l Voda pitná
 - 5 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 660 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 548 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 225.1 mg
 - Draslík 464.3 mg
 - Vláknina 1395.1 mg
 - Vitamín A 1395.1 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.3 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 155.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mleté hovězí maso a mleté vepřové maso vložíme do mísy. Oloupanou cibuli jemně nastrouháme, přidáme k masu., doložíme hladkou mouku, sůl, čerstvě pomletý pepř, žloutek, směs promícháme a postupně do ní za stálého míchání přilijeme horkou 12 % smetanu. Mícháme do té doby, než se vše dokonale spojí a směs vychladne. Bílek vyšleháme na tuhý sníh a lehce ho zapracujeme do masové směsi. Petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme, odložíme do misky.
 - 
                                2
Formu na nákyp vytřeme dvěma lžícemi másla, vysypeme strouhankou a naplníme sekanou. Umístíme ji do většího hrnce s vařící vodou (1 - 1,5 litru), hrnec uzavřeme poklicí, snížíme teplotu a sekanou uvaříme v páře. Vaříme přibližně 60 až 90 minut. Uvařenou sekanou vyklopíme na teplou mělkou mísu, nakrájíme na plátky, polijeme rozpuštěným máslem (3 lžíce), posypeme petrželkou a servírujeme.