Polévka s vepřovým masem a kroupami
Suroviny
- 300 g Vepřová plec
 - 200 g Kroupy ječné
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 ks Nové koření celé
 - 1 stroužek Česnek
 - 1.6 l Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 4 polévková lžíce Hříbky čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 450 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 315 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 59.1 mg
 - Draslík 378.4 mg
 - Vláknina 12707 mg
 - Vitamín A 12707 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kroupy dobře promyjeme, dáme do do misky s 2 dl vody a necháme je namočené minimálně 30 minut. Sušené hříbky promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je též do 2 dl vody.
 - 
                                2
Vepřovou plec omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Očistíme velkou cibuli a nakrájíme ji na kostky. V hrnci si rozpálíme sádlo, přidáme cibuli a zpěníme ji. Přidáme maso, které orestujeme dozlatova, ochutíme ho solí, pepřem, mletou sladkou i pálivou papriku, promícháme a přilijeme vodu. Přidáme kroupy, hříbky, majoránku, bobkový list, nové koření a pomalu polévku vaříme minimálně 60-80 minut. Když je maso i kroupy měkké, přimícháme rozetřený stroužek česneku a dochutíme solí. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do polévky těsně před podáváním.