Šišky se strouhankou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 890 kcal
 - Sacharidy 95 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 712 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 57 g
 - Cholesterol 184.7 mg
 - Draslík 941.8 mg
 - Vláknina 15165 mg
 - Vitamín A 15165 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 49.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Potom je oloupeme a na pomoučeném vále jemně nastrouháme. Přidáme 100 g krupice, 2 lžíce octa, sůl (1/2 lžičky), 2 vejce a podle potřeby hrubou mouku. Vše promícháme pomocí vidličky a poté rukama uhněteme vláčné těsto. Aby se nám nelepilo, při hnětení si vál pod těstem poprášíme moukou. Z těsta si si utvoříme několik válečků o průměru asi 3-4 cm, z válečků nakrájíme špalíčky cca 2 cm silné, které zformujeme do tvaru šišek.
 - 
                                2
V zapékací míse si rozehřejeme máslo, na kterém opražíme dozlatova strouhanku. Prorostlou slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi je vysmažíme dozlatova.
 - 
                                3
Ve větším hrnci si dáme vařit mírně osolenou vodu (1/2 lžičky soli na 3-4 l vody). Když se začne voda vařit, naházíme do ní bramborové šišky, promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu a pomalu je vaříme asi 3-6 minut (podle velikosti). Musí vyplavat na povrch. Potom je vyjmeme děrovanou naběračkou a vložíme do pánve se strouhankou, přidáme vypraženou slaninu a opatrně šišky promícháme.
 - 
                                4
Nakonec je dáme do trouby zapéct. Pečeme při 200 °C asi 10 minut a podáváme.