Bramborový závin se šunkovou náplní
Suroviny
- 1000 g Brambory vařené ve slupce
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Mouka pšeničná hrubá
 - 200 g Pšeničná krupice
 - 300 g Šunka dušená
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 738 kcal
 - Sacharidy 114 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 860 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 171.2 mg
 - Draslík 1064.6 mg
 - Vláknina 21129 mg
 - Vitamín A 21129 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory vařené ve slupce oloupeme, nastrouháme a přidáme sůl, vejce, hrubou mouku a krupici. Vypracujeme těsto, vyválíme a rozdělíme na 2 díly.
 - 
                                2
Z každého dílu vyválíme asi 1,5 cm silný plát, naplníme šunkovou směsí a zabalíme do máslem pomaštěného plátěného ubrousku.
 - 
                                3
Příprava náplně: mouku nasucho opražíme, zalijeme mlékem a povaříme. Do základu vmícháme vejce a nadrobno nasekanou šunku. Směs osolíme a vmícháme nasekanou petrželku.
 - 
                                4
Závin vaříme v ubrousku v dostatečném množství vody asi 25 minut.
 - 
                                5
Vhodnou přílohou je špenát nebo jiná dušená zelenina.