Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 100 g Sýr lahůdkový tavený 70%
 - 100 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 200 g Šunka dušená
 - 50 g Mouka polohrubá
 - 500 g Špenát listový čerstvý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 3 l Voda pitná
 - 5 dl Mléko plnotučné
 - 5 dl Voda pitná
 - 1 dl Zakysaná smetana
 - 3 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 40%
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Olej sezamový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 698 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 528 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 439.8 mg
 - Draslík 877 mg
 - Vláknina 6748.2 mg
 - Vitamín A 6748.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.1 mg
 - Vitamín E 3.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 794.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vajíčka uvaříme v 5 dl vody natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je zchladíme, oloupeme, rozpůlíme a žloutky vyjmeme. Do mísy vložíme sýr Lučinu, tavený sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr, uvařené žloutky, sůl, čerstvě pomletý pepř, zakysanou smetanu a vše vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme pažitku a drobně ji pokrájíme. Šunku nakrájíme na velmi tenké nudličky, dlouhé asi 3 cm. Bílky z uvařených vajíček pokrájíme na nudličky (podobně jako šunku). Do krému zapracujeme šunku, bílky a pažitku a dobře míchaný na krém, zakryjeme a odložíme na 30 minut do chladničky.
 - 
                                2
Na roládu si nejdříve připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
 - 
                                3
Listy špenátu důkladně omyjeme, dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, pak posekáme nadrobno, smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme,
 - 
                                4
zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
 - 
                                5
Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do špenátového piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se nám lepit.
 - 
                                6
Špenátový piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.
 - 
                                7
Horký piškot s papírem zavineme do rolády, kterou necháme zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme sýrovým krémem.