Pečená směs vepřových vnitřností
Suroviny
- 250 g Játra vepřová
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vepřové koleno
 - 0.5 ks Vepřové plíce
 - 10 ks Žemle tuková
 - 10 ks Žemle tuková
 - 2 ks Bobkový list
 - 8 ks Nové koření celé
 - 0.5 ks Vepřové srdce
 - 1 ks Vepřová slezina
 - 3 špetka Muškátový oříšek
 - 4 stroužek Česnek
 - 5 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Majoránka
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 0.18 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
 - Sacharidy 68 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 527 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 372.3 mg
 - Draslík 527 mg
 - Vláknina 2815.1 mg
 - Vitamín A 2815.1 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 30.5 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Při zabíjačce omyjeme polovinu vepřového srdce, polovinu plic, slezinu a vepřové koleno. Všechno vložíme do hrnce s 2,5-3 litry vody a vaříme s celou cibulí, solí, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem doměkka přibližně 90-100 minut.
 - 
                                2
Přibližně 30 minut před dovařením masa nakrájíme na kostky 10 žemlí (housek), dáme je do velké mísy a zalijeme je vroucí polévkou, aby dostatečně nabobtnaly. Omytá játra nožem naškrábeme a odložíme do druhé misky. Očištěné 2 cibule s česnekem drobně pokrájíme a usmažíme dorůžova na rozpáleném sádle s máslem.
 - 
                                3
Uvařené maso obereme od kostí a s vnitřnostmi je pokrájíme na malé kousky. Z namočených žemlí vymačkáme přebytečný vývar, přidáme k nim maso, cibuli s česnekem, majoránku, pepř, mleté nové koření, muškátový oříšek a sůl podle chuti. Dobře směs promícháme a vložíme do pekáče, který jsme vytřeli sádlem (2 lžíce) a zakryjeme poklicí.
 - 
                                4
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C přibližně 90 minut do zlatohněda.