Sladkokyselý srnčí ořech
Suroviny
- 250 g Hovězí svíčková
 - 100 g Hroznové víno
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 800 g Srnčí kýta
 - 4 g Jalovec
 - 2 g Hřebíček
 - 60 ml Olej olivový
 - 1000 ml Víno červené
 - 200 ml Víno portské
 - 200 ml Vývar telecí
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 941 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 297 mg
 - Bílkoviny 77 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 38.3 mg
 - Draslík 684.7 mg
 - Vláknina 1856.8 mg
 - Vitamín A 1856.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
500ml vína svaříme s bylinkami, po vychladnutí do vína vložíme svíčkovou a necháme marinovat 48 hodin.
 - 
                                2
Srnčí ořechy potřeme olejem, opepříme a marinujeme také v marinádě, ale pouze 24 hodin.
 - 
                                3
Svíčkovou vyjmeme z marinády, necháme okapat a poté osmahneme na rozpáleném másle.
 - 
                                4
Marinádu slijeme přes sítko a dáme vařit. Jakmile se vaří, sebereme pěnu z hladiny, přidáme koření.
 - 
                                5
Chvíli povaříme, přidáme rozmačkané hrozny a polovinu vývaru.
 - 
                                6
Osolíme a varem zredukujeme na polovinu objemu.
 - 
                                7
Portské smícháme se zbytkem vývaru a uvedeme k varu, jakmile omáčka zhoustne, přilijeme zbytek vína a vlijeme k omáčce z marinády.
 - 
                                8
Opepříme, vmícháme kousek másla.
 - 
                                9
Ořechy a svíčkovou osmažíme na rozpáleném oleji, svíčkovou naporcujeme na plátky a společně s ořechy podáváme přelité omáčkou.