Srnčí na víně
Suroviny
- 160 g Cibule
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 220 g Mrkev kořen
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 10 g Petržel - nať
 - 5 g Jalovec
 - 10 g Citronová kůra
 - 100 g Celer řapíkatý
 - 5 g Pepř černý celý
 - 25 g Želé rybízové
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 10 g Pomerančová kůra
 - 40 ml Olej olivový
 - 300 ml Víno červené
 - 300 ml Vývar z hovězích kostí
 - 40 ml Olej slunečnicový
 - 1 stroužek Česnek
 - 1.5 kg Srnčí maso
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 631 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 129 g
 - Sodík 785 mg
 - Bílkoviny 70 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 160.2 mg
 - Draslík 1501.1 mg
 - Vláknina 6842.8 mg
 - Vitamín A 6842.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.7 mg
 - Vitamín E 3.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na marinádu smícháme víno, pomerančovou a citronovou kůru, kuličky jalovce, pepře, drcený česnek, tymián a petržel. Srnčí v marinádě
 - 
                                2
obalíme a necháme je 2-3 dny v chladničce marinovat, občas maso obrátíme.
 - 
                                3
Maso vyndáme z marinády a osušíme, marinádu přecedíme a uchováme.
 - 
                                4
V hlubokém pekáči rozehřejeme máslo s olejem. Když začne máslo
 - 
                                5
pěnit, přidáme srnčí a zprudka je 5 minut smažíme. Ze všech stran opečené maso z pekáče vyndáme.
 - 
                                6
Pekáč dáme na mírnější oheň, přidáme do něj nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Přikryjeme a velmi zvolna 10 minut smažíme. Na vrstvy zeleniny vložíme srnčí, přilijeme vývar, scezenou marinádu, podle chuti sůl, pepř a přivedeme k varu. Přikryjeme vrstvou nepropustného papíru, přes něj dáme pokličku a 2 1/2-3 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160°C, až maso změkne. Srnčí můžeme dusit i na sporáku.
 - 
                                7
Maso vyjmeme a udržujeme teplé. Šťávu z pekáče přecedíme. Přidáme rybízové želé a povaříme, až je omáčka hladká. Srnčí nakrájíme na plátky, klademe na nahřáté talíře. Přelijeme omáčkou a servírujeme.