Sibiřský křenový kvas
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 414 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 80 g
 - Sodík 39 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 85 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 129.9 mg
 - Vláknina 1729 mg
 - Vitamín A 1729 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35.4 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Černý žitný chléb nakrájíme na kostičky, dáme na plech do trouby a nasucho opečeme. Opečený chléb vložíme do kastrolu, zalijeme vařící vodou, přikryjeme poklicí a necháme usadit. Pak tekutinu slijeme, přidáme do ní sušené droždí s cukrem, zakryjeme plátnem a na teplém místě necháme přes noc vykvasit. Po zkvašení nápoj přecedíme.
 - 
                                2
Křen očistíme a nakrájíme na tenké plátky a svaříme 0,5 litru vody s 50 g cukru a se 100 g medu.
 - 
                                3
Do přecezeného kvasu přidáme křen s hrozinkami, přilijeme roztok cukru s medem, promícháme, zakryjeme, necháme v chladu několik dní uzrát a pak ho přecedíme.
 - 
                                4
Takto připravený kvas podáváme dobře vychlazený.