Kořeněná vánočka
Suroviny
- 50 g Hrozinky
 - 50 g Kandované ovoce
 - 50 g Mandle
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 50 g Droždí
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Anýz celý
 - 0.5 kávová lžička Badyán
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 0.5 ks Hřebíček mletý
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 0.25 l Mléko polotučné
 - 1 kg Mouka polohrubá
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 567 kcal
 - Sacharidy 88 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 271 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 86 g
 - Cholesterol 94.5 mg
 - Draslík 338.5 mg
 - Vláknina 10672.2 mg
 - Vitamín A 10672.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.2 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Přepuštěné máslo smícháme s moukou, přidáme kvásek z droždí, trochy vlažného mléka a špetky cukru, cukr, žloutky, sůl, mléko, citrónovou kůru, vanilku, tlučený badyán, anýz a hřebíček, sekané mandle, hrozinky, kandované ovoce a zaděláme těsto. Necháme v teple vykynout.
 - 
                                2
Z vykynutého těsta upleteme vánočku a necháme jí na plechu ještě chvíli kynout.
 - 
                                3
Pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu.