Holandská omáčka s uzeným lososem
Suroviny
- 300 g Losos uzený
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 40 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 5 g Sůl
 - 30 g Petržel - nať
 - 5 g Cukr krupice
 - 30 g Kopr čerstvý
 - 3 g Muškátový oříšek
 - 20 g Máslo bylinkové
 - 30 g Šalotka
 - 20 ml Ocet vinný
 - 20 ml Citronová šťáva
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 8 ks Vejce slepičí
 - 5 ks Pepř bílý
 - 1 kg Chřest bílý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1090 kcal
 - Sacharidy 51 g
 - Tuky 81 g
 - Sodík 738 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 51 g
 - Cholesterol 904.6 mg
 - Draslík 1182.5 mg
 - Vláknina 37997 mg
 - Vitamín A 37997 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 47.7 mg
 - Vitamín E 4.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 85.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřest pečlivě oloupeme, odstraníme dřevnaté části a vaříme 12 minut v osolené vodě s máslem a se špetkou cukru.
 - 
                                2
Na bylinkovou holandskou omáčku oloupeme šalotku, jemně ji nakrájíme a spolu s rozdrceným pepřem, octem a 5 lžícemi vody necháme 5 minut lehce povařit. Propasírujeme jemným sítem do nerezového rendlíku a zašleháme žloutky. Rendlík postavíme do horké vodní lázně a šleháme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Vyjmeme z vodní lázně a opatrně za stálého míchání přiléváme rozpuštěné vlažné máslo. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Vmícháme nasekané bylinky. Rozšleháme vejce se smetanou, přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek a na másle upečeme čtyři omelety. Naplníme je chřestem, plátky uzené ryby a bylinkovou omáčkou.