Sýrová polévka se zelenimou
Suroviny
- 150 g Sýr Gruyére
 - 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Paprika zelená
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 0.5 ks Květák
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 0.75 l Mléko plnotučné
 - 0.5 l Hovězí vývar základní
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 471 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 204 g
 - Sodík 513 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 78 mg
 - Draslík 560.9 mg
 - Vláknina 10721.9 mg
 - Vitamín A 10721.9 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 75.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1181.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Stonky celeru očistíme, mrkev oškrábeme a obojí nakrájíme na plátky. Papriku očistíme, vyjmeme semínka a bílá vlákna a nasekáme nadrobno. Květák omyjeme a nasekáme.
 - 
                                2
Do kastrolu dáme vývar a připravenou zeleninu, přivedeme k varu, snížíme teplotu, přiklopíme a vaříme zvolna 10 minut, až je zelenina měkká.
 - 
                                3
V rendlíku rozehřejeme máslo, za stálého míchání metlou přidáme mouku. Sejmeme z ohně a po částech a za stálého šlehání přiléváme mléko a vaříme zvolna 5 minut. Nakonec přidáme hrubě nastrouhaný sýr a necháme jej rozpustit, nevaříme.
 - 
                                4
Sýrovou polévku a worcester přidáme k zeleninové směsi a vše dobře promícháme. Hotovou polévku nalijeme do talířů a každou porci poprášíme troškou papriky. Ihned podáváme.