Krkonošské kyselo z kyselého mléka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 304 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 270.3 mg
 - Draslík 541.1 mg
 - Vláknina 5985.5 mg
 - Vitamín A 5985.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.8 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté brambory ve slupce uvaříme doměkka v 5 dl vody, pak je scedíme a oloupeme. Kopr omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
Do hrnce si dáme uvařit 1 litr vody se solí, kmínem, a když přijde voda k varu, zmírníme teplotu, promícháme - uděláme vír a pomalu, postupně do vody rozklepneme 4 vejce. Vaříme je velmi zvolna, přibližně 3-5 minut. Když jsou vejce zatuhlá, vyjmeme je opatrně děrovanou naběračkou a odložíme na talíř.
 - 
                                3
Zakysanou smetanu si dobře promícháme s polohrubou moukou a pomalu ji nalijeme do vývaru z vajec. Za stálého míchání krátce povaříme.
 - 
                                4
Hrnec s 1 litrem kyselého mléka dáme do předem vyhřáté trouby. Ohříváme ho tak dlouho, dokud se nám z z mléka neutvoří řídký tvaroh. (Ohříváme ho při 180°C přibližně 20-30 minut.) Tvaroh potom přecedíme přes síto a přimícháme ho do smetanového vývaru. Polévku, pokud je hustá, zředíme podle chuti syrovátkou z tvarohu.
 - 
                                5
Do kysela dáme vejce, kopr, dochutíme solí a vejce prohřejeme. Do talířů položíme pokrájené uvařené brambory, zalijeme kyselem, do každé porce dáme vejce a podáváme.