Vepřové maso s bratislavskou omáčkou
Suroviny
- 900 g Vepřová plec
 - 200 g Cibule
 - 60 g Mrkev kořen
 - 60 g Petržel kořen
 - 80 g Celer bulvový
 - 60 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 100 g Okurky nakládané
 - 40 g Jíška hotová světlá
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 10 g Sůl
 - 100 g Protlak rajčatový
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 400 ml Hovězí vývar základní
 - 30 ml Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 598 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 1168 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 127.2 mg
 - Draslík 631.9 mg
 - Vláknina 3882 mg
 - Vitamín A 3882 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.6 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou plec nasolíme a necháme chvíli odležet. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev, petržel, kyselou okurku a celer pokrájíme na nudličky.
 - 
                                2
V hrnci rozpálíme olej, přiložíme maso vcelku a ze všech stran ho osmažíme. Maso vyndáme, na olej nasypeme cibuli, orestujeme, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vývarem, vrátíme do hrnce maso a dusíme doměkka.
 - 
                                3
Mezitím si v pánvi rozehřejeme kousek másla, nasypeme na něj zeleninu i s okurkou a pár minut podusíme.
 - 
                                4
Maso opět vyjmeme, nakrájíme na porce, do zbylé šťávy nalijeme mléko, zahustíme jíškou, chvíli povaříme, přidáme zeleninu z pánve, přisypeme nakládaný hrášek, zjemníme smetanou a dovaříme.
 - 
                                5
Porce masa upravíme na talíře a přelijeme smetanovou omáčkou.