Svěží koláč
Suroviny
- 300 g Máslo čerstvé
 - 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Vaječný žloutek sušený
 - 200 g Cukr krupice
 - 300 g Cukr moučkový
 - 200 ml Citronová šťáva
 - 800 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 2 polévková lžíce Oříšky piniové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1457 kcal
 - Sacharidy 169 g
 - Tuky 74 g
 - Sodík 214 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 90 g
 - Cholesterol 1043.5 mg
 - Draslík 392.7 mg
 - Vláknina 7229.7 mg
 - Vitamín A 7229.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.8 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 59.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Smícháme hladkou mouku s kypřícím práškem, máslo, moučkový cukr, žloutky, vejce, vanilkovou tresť, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Necháme v chladu odležet 30 minut.
 - 
                                2
Poté polovinu těsta vyválíme do koláčové formy a v předehřáté troubě předpečeme 15 minut.
 - 
                                3
Druhou část vyválíme v plát o velikosti formy.
 - 
                                4
Povaříme na náplň mléko s vanilkovým luskem a citronovou šťávou. Žloutky, cukr a mouku dáme do misky a postupně přimícháme do vařícího mléka a vše povaříme. Přecedíme a necháme vychladnout.
 - 
                                5
Předpečenou formu naplníme hmotou a překryjeme plátem těsta, který potřeme vejcem a posypeme piniovými oříšky.
 - 
                                6
Dopečeme při teplotě 180°C asi 30 minut.