Čekanka s pomrančovo-smetanovou omáčkou
Suroviny
- 200 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 100 g Šunka dušená
 - 800 g Čekanka
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Pomeranče
 - 1 hrst Petržel - nať
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 0.125 l Vývar zeleninový
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 210 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 80.1 mg
 - Draslík 604.4 mg
 - Vláknina 16409.4 mg
 - Vitamín A 16409.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.7 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čekankové puky očistíme, podélně je rozpůlíme a odstraníme košťál. Oloupanou cibuli najemno nasekáme, šunku pokrájíme na kostičky. Omyjeme pomeranč, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
 - 
                                2
Ve větším hrnci rozpálíme máslo a čekanku restujeme při střední teplotě cca 10min. Poté přidáme šunku a cibuli a společně osmahneme. Zalijeme vývarem, pomerančovou šťávou a zakryté dusíme cca 5min. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátem, cukrem a pomerančovou kůrou. Nakonec přilijeme smetanu a krátce povaříme. Posypeme najemno nasekanou petrželkou a ihned podáváme. Jako příloha jsou vhodné např. bramobory.