Vařený květák s rajskou omáčkou
Suroviny
- 600 g Květák
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 400 g Rajčata
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Nové koření celé
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Hřebíček
 - 2 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 237 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 460 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 32 mg
 - Draslík 743.4 mg
 - Vláknina 10487.2 mg
 - Vitamín A 10487.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 87.3 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 62.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěný květák rozebereme na růžičky a v mírně osolené vodě uvaříme doměkka. Slijeme a necháme okapat.
 - 
                                2
V kastrole na másle zpěníme oloupanou, jemně nakrájenou cibuli, přidáme omytá, na dílky nakrájená rajčata, sůl a koření. Podlijeme trochou vody, rajčata rozvaříme a prolisujeme. Zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou, krátce povaříme a omáčku podle chuti přisolíme a osladíme.
 - 
                                3
Květák upravíme na talíře a přelijeme omáčkou.
 - 
                                4
Můžeme podávat s vařenou rýží nebo s vařenými bramborami.