Srnčí kýta na smetaně
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
 - 100 g Cibule
 - 25 g Hořčice
 - 600 g Knedlík kynutý
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 80 g Mrkev kořen
 - 80 g Slanina vepřová
 - 900 g Srnčí kýta
 - 12 g Sůl
 - 50 g Sádlo škvařené
 - 1 g Bobkový list
 - 2 g Nové koření celé
 - 3 g Tymián sušený
 - 2 g Jalovec
 - 2 g Pepř černý celý
 - 80 g Petržel kořen
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 800 ml Voda pitná
 - 80 ml Ocet vinný
 - 5 ml Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 790 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 64 g
 - Sodík 995 mg
 - Bílkoviny 57 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 60.5 mg
 - Draslík 175.9 mg
 - Vláknina 6792.7 mg
 - Vitamín A 6792.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 52.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Srnčí maso odblaníme, slaninu nakrájíme na klínky a srnčí kýtu slaninou prošpikujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, mrkev, celer a petržel nastrouháme nahrubo. V pekáčku rozehřejeme sádlo s máslem, přiložíme srnčí maso a ze všech stran zprudka osmahneme. Přisypeme cibuli, zpěníme, podlijeme vodou, octem, osolíme, okořeníme jalovcem, novým kořením, bobkovým listem, celým pepřem, tymiánem, přidáme strouhanou zeleninu, pekáček vložíme do trouby a pečeme při střední teplotě téměř doměkka. Maso vyjmeme, nakrájíme na plátky, z pekáčku vyndáme celé koření, ve smetaně rozmícháme mouku a nalijeme do pekáčku, dobře rozmícháme, přidáme 1 lžíci hořčice, dochutíme citronovou šťávou, vrátíme do omáčky plátky masa a dopečeme.
 - 
                                2
Maso upravíme na talíře, doplníme houskovým knedlíkem a přelijeme smetanovou omáčkou.