Sýrová omáčka s hruškami a noky
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 3 g Muškátový oříšek
 - 250 g Smetana 12% (konzumní)
 - 150 g Sýr Gorgonzola
 - 25 g Ovesné vločky
 - 60 g Mouka bramborová
 - 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 ml Citronová šťáva
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Hrušky
 - 4 polévková lžíce Majoránka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 444 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 1073 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 155.1 mg
 - Draslík 654.4 mg
 - Vláknina 12559 mg
 - Vitamín A 12559 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.3 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 72.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a prolisujeme. Smícháme se škrobovým práškem, s vločkami a se žloutkem, okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem a vypracujeme těsto. Na pomoučněném vále vytvarujeme asi 3 cm silný váleček a rozkrájíme jej na 1 cm silné plátky. Jednotlivé plátky vidličkou lehce zploštíme. Uvedeme do varu dostatečné množství vody, řádně osolíme a noky vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu. Na omáčku zahřejeme smetanu a necháme v ní roztavit sýr. Hrušku omyjeme, rozčtvrtíme, odstraníme jaderník a dužinu nakrájíme na úzké klínky. Vložíme do omáčky a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Noky scedíme, na talíři je přelijeme omáčkou a posypeme majoránkou.