Domácí chleba s česnekem, nivou a pivem
Suroviny
- 50 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 30 g Droždí
 - 200 g Mouka žitná celozrnná
 - 250 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 100 ml Voda pitná
 - 350 ml Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 2 špetka Sůl
 - 4 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 472 kcal
 - Sacharidy 84 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 608 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 7.5 mg
 - Draslík 509.6 mg
 - Vláknina 19862 mg
 - Vitamín A 19862 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.4 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Obě mouky prosejeme, uděláme v nich důlek, rozdrobíme do něj droždí, vlijeme dvě lžíce vlažného piva a vlažnou vodu, přisypeme cukr, lehce v důlku promícháme a necháme vzejít kvásek. Poté vlijeme zbytek piva, ocet, olej, přisypeme sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse pod utěrkou kynout. Po hodině do těsta vmícháme prolisovaný česnek a nastrouhanou nivu. Těsto řádně vyhněteme a necháme asi půl hodiny dokynout.
 - 
                                2
Z vykynutého těsta utvoříme bochník, potřeme ho slanou vodou, posypeme kmínem, vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu a půl.