Brambory zapečené s celerem a parmezánem
Suroviny
- 1000 g Brambory
 - 375 g Celer bulvový
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 250 g Ricotta
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 701 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 471 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 113.4 mg
 - Draslík 1340 mg
 - Vláknina 16858.9 mg
 - Vitamín A 16858.9 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.1 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek a smažíme 3-5 minut.
 - 
                                2
Zapékací mísu vymažeme máslem a střídavě do ní vrstvíme oloupané, tence nakrájené brambory, očištěný, tence nakrájený celer a cibuli s česnekem. Vrchní vrstvu tvoří brambory.
 - 
                                3
V míse smícháme smetanu s mlékem, sýrem ricotta, nasekaným rozmarýnem, paprikou, solí a pepřem podle chuti. Vše prošleháme.
 - 
                                4
V mističce smícháme strouhanku s nastrouhaným parmezánem a většinou směsi posypeme bramborovou vrstvu.
 - 
                                5
Pokrm pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 90 minut dozlatova. Po upečení posypeme zbylou parmezánovou směsí a ihned podáváme.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                