Koláč s borůvkami a tvarohem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 292 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 113 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 48.6 mg
 - Draslík 132.7 mg
 - Vláknina 5183.3 mg
 - Vitamín A 5183.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Okapané borůvky smícháme s lžící moučkového cukru.
 - 
                                2
Tvrdý tvaroh jemně nastrouháme a smícháme s trochou moučkového cukru.
 - 
                                3
Nižší hrnec nebo kulatou zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
 - 
                                4
V mísce rozdrobíme droždí, posypeme lžící krystalového cukru, zalijeme lžící vlažného mléka, zaprášíme moukou a kvásek necháme 15 minut na teplém místě vykynout.
 - 
                                5
Ve velké míse smícháme mouku, sůl, vajíčko, cukr a rozpuštěné máslo, přidáme kvásek a zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě přibližně 30 minut vykynout.
 - 
                                6
Z vykynutého těsta vyválíme kulatou placku, kterou dáme do vymazaného hrnku, přimáčneme ji k stěnám a zbytek těsta, který přečnívá přes okraje zatím necháme být. Na dno nasypeme nastrouhaný tvaroh, na něj dáme borůvky a přikryjeme je těstem, které přečnívá přes okraje. Uprostřed necháme kulatý otvor o průměru přibližně 5 cm.
 - 
                                7
Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě, až má zlatavou barvu. Před koncem pečení jej můžeme potřít máslem nebo rozšlehaným žloutkem.