Krémová polévka s hřebenatkami
Suroviny
- 450 g Brambory
 - 350 g Hřebenatka
 - 300 ml Mléko polotučné
 - 600 ml Vývar rybí
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 6 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 441 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 696 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 256.2 mg
 - Draslík 937.3 mg
 - Vláknina 6598.8 mg
 - Vitamín A 6598.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.2 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Horký rybí vývar přilijeme do hrnce se silným dnem, ve kterém jsme na mírném ohni rozehřáli máslo a po dobu asi 10 minut na něm zahřívali cibuli, která nám nesmí zhnědnout. K cibuli jsme přidali brambory, osolili, opepřili a přikryté pokličkou 10 minut podusili.
 - 
                                2
Po přilití rybího vývaru polévku přivedeme znovu k varu a zhruba 10-15 minut povaříme, aby brambory změkly, ne se však rozpadaly.
 - 
                                3
Nahrubo si nakrájíme hřebenatky, ve kterých jsou jikry, a odložíme. Po dobu 6-8 minut povaříme v hrnci s mlékem bílé maso pokrájené nahrubo, a když změkne, hrnec odstavíme. Když nám rybí vývar a brambory trochu vychladnou, rozmixujeme na hladkou kaši nebo můžeme brambory protlačit sítem. Vrátíme zpět do hrnce a přidáme hřebenatky i s mlékem, ve kterém se vařily, a můžeme přidat také jikry. Vše důkladně promícháme, mírně prohřejeme a odstavíme. Přidáme žloutky ušlehané se smetanou, vrátíme na velmi slabý oheň a za stálého míchání prohřejeme, čímž nám polévka mírně zhoustne.
 - 
                                4
Polévku rozdělíme do nahřátých talířů, ozdobíme nakrájenou čerstvou petrželkou a můžeme servírovat.