Humr Cardinal
Suroviny
- 200 g Majonéza
- 50 g Lanýž
- 120 g Sýr Gruyére
- 600 g Humr
- 16 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 4 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 2 polévková lžíce Koňak
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 641 kcal
- Sacharidy 2 g
- Tuky 53 g
- Sodík 1266 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 180.3 mg
- Draslík 505 mg
- Vláknina 487.3 mg
- Vitamín A 487.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 8.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Majonézu rozmícháme s rajčatovým protlakem, solí, pepřem, octem a koňakem. Před podáváním lehce vmícháme šlehačku.
-
2
Plátky uvařeného humra osmahneme na másle, narovnáme zpět do skořápky, přidáme plátky lanýžů, přelijeme omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a krátce gratinujeme.
-
3
Studený vařený humr [56304]:
-
4
Humra nejdříve usmrtíme bodnutím nože za hlavu, potom ho vypereme a zbavíme střívka, které prochází celým ocasem.
-
5
Levou rukou držíme humra za krunýř a pravou rukou uchopíme střední ocasní ploutvičku, kterou pootočíme a pak slabým trhnutím celé střívko vytáhneme ven.
-
6
Takto připraveného humra vhodíme do vařící slané vody a uvaříme (na půl kilogramu humra počítáme 25 minut vaření).
-
7
Uvařeného humra necháme vychladnout ve vývaru, poté jej dáme chladit do ledničky.
-
8
Humra vyjmeme z vývaru a silným ostrým nožem jej rozpůlíme podél páteře, rozevřeme na 2 poloviny. Odstraníme vnitřnosti, maso vybereme a krunýř opereme. Vybrané maso nakrájíme na plátky a vrátíme do krunýře.
-
9
Nejchutnější maso je na klepetech, která musíme naštípnout špičatou hranou ostrého nože.
-
10
Používáme vždy jen živé humry.