Gratinované slávky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 569 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 842 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 112.5 mg
 - Draslík 579.3 mg
 - Vláknina 0 mg
 - Vitamín A 0 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.3 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 560.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z lastur malým nožem seškrábeme všechny nečistoty, pak je kartáčkem vypereme ve studené vodě, narovnáme do kastrolu, zalijeme vínem a vodou, osolíme, zakryjeme, 5 minut prudce vaříme. Uvařené mušle vyjmeme ze skořápek a klademe je na ubrousek.
 - 
                                2
Lastury osušíme, vrátíme do nich vařené slávky, narovnáme na dno zapékací misky.
 - 
                                3
Do kastrolku dáme rozehřát 50 g másla, přidáme mouku, zamícháme, zalijeme horkým mlékem, rozšleháme metlou a na mírném ohni necháme „táhnout“. Po 20 minutách zašleháme druhou polovinu másla a strouhaný sýr.
 - 
                                4
Omáčkou zalijeme mušle v zapékací misce a 5 minut gratinujeme.