Krémová polévka s hřebenatkami
Suroviny
- 450 g Brambory
- 350 g Hřebenatka
- 300 ml Mléko polotučné
- 600 ml Vývar rybí
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 6 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 441 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 27 g
- Sodík 696 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 256.2 mg
- Draslík 937.3 mg
- Vláknina 6598.8 mg
- Vitamín A 6598.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Horký rybí vývar přilijeme do hrnce se silným dnem, ve kterém jsme na mírném ohni rozehřáli máslo a po dobu asi 10 minut na něm zahřívali cibuli, která nám nesmí zhnědnout. K cibuli jsme přidali brambory, osolili, opepřili a přikryté pokličkou 10 minut podusili.
-
2
Po přilití rybího vývaru polévku přivedeme znovu k varu a zhruba 10-15 minut povaříme, aby brambory změkly, ne se však rozpadaly.
-
3
Nahrubo si nakrájíme hřebenatky, ve kterých jsou jikry, a odložíme. Po dobu 6-8 minut povaříme v hrnci s mlékem bílé maso pokrájené nahrubo, a když změkne, hrnec odstavíme. Když nám rybí vývar a brambory trochu vychladnou, rozmixujeme na hladkou kaši nebo můžeme brambory protlačit sítem. Vrátíme zpět do hrnce a přidáme hřebenatky i s mlékem, ve kterém se vařily, a můžeme přidat také jikry. Vše důkladně promícháme, mírně prohřejeme a odstavíme. Přidáme žloutky ušlehané se smetanou, vrátíme na velmi slabý oheň a za stálého míchání prohřejeme, čímž nám polévka mírně zhoustne.
-
4
Polévku rozdělíme do nahřátých talířů, ozdobíme nakrájenou čerstvou petrželkou a můžeme servírovat.