Krémová polévka s hřebenatkami

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Brambory
  • 350 g Hřebenatka
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 600 ml Vývar rybí
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 6 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 441 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 696 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 256.2 mg
  • Draslík 937.3 mg
  • Vláknina 6598.8 mg
  • Vitamín A 6598.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.2 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Horký rybí vývar přilijeme do hrnce se silným dnem, ve kterém jsme na mírném ohni rozehřáli máslo a po dobu asi 10 minut na něm zahřívali cibuli, která nám nesmí zhnědnout. K cibuli jsme přidali brambory, osolili, opepřili a přikryté pokličkou 10 minut podusili.

  • 2

    Po přilití rybího vývaru polévku přivedeme znovu k varu a zhruba 10-15 minut povaříme, aby brambory změkly, ne se však rozpadaly.

  • 3

    Nahrubo si nakrájíme hřebenatky, ve kterých jsou jikry, a odložíme. Po dobu 6-8 minut povaříme v hrnci s mlékem bílé maso pokrájené nahrubo, a když změkne, hrnec odstavíme. Když nám rybí vývar a brambory trochu vychladnou, rozmixujeme na hladkou kaši nebo můžeme brambory protlačit sítem. Vrátíme zpět do hrnce a přidáme hřebenatky i s mlékem, ve kterém se vařily, a můžeme přidat také jikry. Vše důkladně promícháme, mírně prohřejeme a odstavíme. Přidáme žloutky ušlehané se smetanou, vrátíme na velmi slabý oheň a za stálého míchání prohřejeme, čímž nám polévka mírně zhoustne.

  • 4

    Polévku rozdělíme do nahřátých talířů, ozdobíme nakrájenou čerstvou petrželkou a můžeme servírovat.

Komentáře k receptu