Jak uvařit humra

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Humr
  • 1 kávová lžička Nové koření celé
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Bobkový list
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 4 dl Víno bílé
  • 1 kg Cibule
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 4 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Celer řapíkatý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 333 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 729 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 142.5 mg
  • Draslík 946.6 mg
  • Vláknina 10922 mg
  • Vitamín A 10922 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.8 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře omytého čerstvého humra (klepeta má svázaná) přivážeme na vhodnou plochou vařečku, aby se mu ocas nezkroutil dospod a dáme ho do chladničky zchladit asi na 1 hodinu (tak zůstane letargický).

  • 2

    Ve větším hrnci si přivedeme vodu k varu, přidáme očištěnou cibuli, oloupaný česnek, sůl, svazek omytých bylinek a koření (petrželovou nať, řapíkatý celer, bobkový list, nové koření, celý pepř) a bílé víno. Vodu povaříme asi 10 minut, poté vložíme humra přivázaného na dřevěnou vařečku do vroucího vývaru, kde krásně zčervená. Vařit ho necháme maximálně 10 minut (podle váhy do 600 g). Nesmí se převařit, protože by jeho maso ztuhlo.

  • 3

    Humra vyjmeme z vařící vody a ostrým nožem ho rozpůlíme podél páteře. Rozevřeme ho a vyjmeme střívko. Klepeta před servírováním nakřápneme špičatou hranou ostrého nože a maso vyjmeme z celého humra.

Komentáře k receptu