Rajčatový koláč s olivami
Suroviny
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 140 g Protlak rajčatový
 - 125 g Mozzarella
 - 90 g Olivy černé
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 90 g Mák - semena
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 ks Cibule
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 536 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 273 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 25 mg
 - Draslík 299 mg
 - Vláknina 11994.5 mg
 - Vitamín A 11994.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.7 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku zpracujeme s máslem, mákem, cukrem, solí a pepřem na drobenku. Přilijeme vodu a vypracujeme těsto. Zabalíme je do fólie a necháme 30 minut v chladničce.
 - 
                                2
V pánvi na rozehřátém oleji opékáme oloupanou, nahrubo nasekanou cibuli a nadrcený česnek 3-5 minut. Přidáme rajčatový protlak, rajčata, nasekanou bazalku a cukr. Směs podle chuti osolíme, opepříme a podusíme 5-7 minut do zhoustnutí.
 - 
                                3
Těsto rozválíme a vložíme do kulaté koláčové formy o průměru 30cm. Okraje trochu vytáhneme a dno propícháme vidličkou. Korpus předpékáme v troubě vyhřáté na 220 stupňů Celsia 15 minut.
 - 
                                4
Potom na korpus rozprostřeme vychladlou rajčatovou náplň, posypeme nastrouhaným sýrem, olivami a pečeme ještě 15-20 minut.
 - 
                                5
Koláč ozdobíme nasekanou bazalkou a můžeme podávat teplý i studený.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                