Nudlový salát s avokádem, hruškou a ořechovou omáčkou
Suroviny
- 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 20 g Zázvor celý
 - 20 ml Olej olivový
 - 50 ml Olej z vlašských ořechů
 - 50 ml Kokosové mléko
 - 1 kávová lžička Omáčka sójová
 - 0.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
 - 2 ks Avokádo
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 5 ks Bazalka
 - 4 ks Oregano čerstvé
 - 1 ks Hrušky
 - 1 špetka Kari koření
 - 2.4 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 911 kcal
 - Sacharidy 86 g
 - Tuky 58 g
 - Sodík 265 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 153.9 mg
 - Draslík 1137.2 mg
 - Vláknina 32049.2 mg
 - Vitamín A 32049.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 78.6 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme nudle. Mouku prosejeme na vál, uprostřed vytvoříme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme žloutek, přilijeme trochu vlažné vody a zpracujeme na hladké těsto. Vyválíme tenký bochánek, zabalíme do fólie a při pokojové teplotě necháme odpočinout cca 30 minut. Poté jej rozkrojíme na 4 části a ty vyválíme na tenké pruhy. Necháme chvíli oschnout a poprášíme moukou. Pomocí strojku na těstoviny nakrájíme nudle, nemáme-li, krájíme nožem. Nakrájené těstoviny rozprostřeme na pracovní ploše a necháme zaschnout. Těstoviny vaříme v hrnci s osolenou vroucí vodou doměkka. Mezitím občas promícháme. Scedíme, propláchneme teplou vodou, pokapeme oříškovým olejem a opatrně v sítu prohodíme.
 - 
                                2
Hrušku omyjeme, překrojíme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na tenké měsíčky. Avokádo po obvodu nařízneme, rozpůlíme, odstraníme pecku a oloupeme slupku. Dužinu pokrájíme na plátky. Bazalku a oregano propláchneme a naskáme na proužky. Zakápneme citronovou šťávou, mírně osolíme, dle chuti můžeme přidat worcesterskou omáčku.
 - 
                                3
Na omáčku rozpálíme v pánvi olivový olej a orestujeme na něm nakrájený zázvor. Přisypeme kari a podlijeme vodou. Přivedeme k varu, ochutíme cukrem, kmínem, octem, přidáme sójovou omáčku, kokosové mléko a ořechy. Cca 10 minut vaříme, mírně rozmixujeme a znovu krátce povaříme, abychom zredukovali tekutinu.
 - 
                                4
Těstoviny smícháme s ostatními surovninami, naaranžujeme je doprostřed talířů, pokapeme ořechovou omáčkou a servírujeme při pokojové teplotě.