Zapékaný květák s pšeničným zrním.
Suroviny
- 20 g Petržel - nať
 - 20 g Celer - nať
 - 500 g Květák
 - 300 g Šunka parmská
 - 5 g Bobkový list
 - 200 g Sýr Parmezán
 - 250 g Pšenice - obilky
 - 120 g Máslo jihočeské
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 3 špetka Sůl
 - 3 dl Mléko plnotučné
 - 3 dl Voda pitná
 - 3 dl Vývar zeleninový
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 533 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 1062 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 28.6 mg
 - Draslík 380.3 mg
 - Vláknina 17004.5 mg
 - Vitamín A 17004.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 49.7 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 312.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nezralá pšeniční zrna namočíme na celou noc do vody. Potom je scedíme a ve vývaru povaříme 30-35 minut. Drobně nasekanou petrželovou a celerovou nať vmícháme do zrn. Dochutíme špetkou soli, pepřem a dobře promícháme.
 - 
                                2
Růžičky květáku dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Spaříme je 3 dl horkou vodou, špetku soli, pepře, po 10 minutách květák scedíme. Zbylou vodu z květáku uchováme k dalšímu použití.
 - 
                                3
Pekáč vymažeme 60 g másla, vsypeme zrna, potom na malé kousky nakrájenou šunku, nakonec dáme růžičky květáku. Rozpustíme v pánvičce zbylé máslo. Ve vodě z květáku rozšleháme mouku, vlijeme do másla, přilijeme mléko, vývar, přidáme bobkový list, zbylou sůl s pepře a stálým mícháním uvaříme hustou omáčku. Přelijeme ni suroviny v pekáči, povrch posypeme jemně nastrouhaným sýrem.
 - 
                                4
Vložíme do předehřáté trouby. Při 200 stupňové teplotě pečeme 25-30 minut.