Velikonoční mazanec s rozinkami
Suroviny
- 30 g Droždí
 - 120 g Cukr krupice
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 20 g Cukr vanilka
 - 70 g Rozinky bílé
 - 130 g Máslo čerstvé
 - 40 g Mouka pšeničná hrubá
 - 40 g Mandle
 - 40 g Cukr moučkový
 - 2.8 ml Olej slunečnicový
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 dl Mléko polotučné
 - 1 dl Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 450 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 123 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 57 g
 - Cholesterol 153.2 mg
 - Draslík 308.4 mg
 - Vláknina 5105.2 mg
 - Vitamín A 5105.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do kastrůlku vlijeme 1 dl mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru. Odložíme na teplé místo, kde necháme kvásek vzejít. Mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky, přidáme zbylý vanilkový krupicový cukr a žloutky. Předem namočené rozinky ve vodě scedíme a vsypeme do misky k ostatním surovinám. Nakonec přilijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěné máslo, vlijeme připravený kvásek a podle potřeby dolijeme zbylé mléko. Ze všech surovin rukou nebo v kuchyňském robotu vypracujeme středně tuhé těsto. Poté přikryjeme těsto utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut vykynout.
 - 
                                2
Moukou posypme vál, přeložíme na něj vykynuté těsto a vytvarujeme bochánek. Položíme ho na olejem vymazaný plech, opět necháme dalších 30 minut kynout. Následně bochánek potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Střed nařízneme do kříže a vložíme do předehřáté trouby.
 - 
                                3
Při 180 stupních pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 160 stupňů a dopékáme ještě 25 - 30 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout na plechu, potom ho přeložíme na kovovou mřížku. Posypme moučkovým cukrem a necháme úplně vychladnout.